Forsythia snoeien

Forsythia snoeien

Wanneer en hoe kun je een Forsythia ‘Chinees klokje’ snoeien

De Forsythia oftewel Chinees klokje is een prachtige struik uit de olijffamilie. Deze plant is vernoemd naar een van de oprichters van het Royal Horticultural Society, William Forsyth. De Royal Horticultural Society is een organisatie die tuinieren en landbouw promoot in Europa.

Wij raden aan om de Lowe 5.12 serie te gebruiken bij het snoeien van een Forsythia, omdat deze snoeischaren een spitsig mes hebben wat het snoeien van struiken vergemakkelijkt.

Wanneer kun je een Forsythia snoeien?

In welke maand kun je een forsythia snoeien? Bij sommige planten zit tussen de soorten nog veel verschil wanneer je ze het best kunt snoeien, gelukkig is dat bij de Forsythia niet het geval. De Forsythia kun je het best snoeien in de maanden maart, april en mei.

Bij normale groei kun je een Forsythia het beste na de bloei terugsnoeien. Dit is normaal gesproken in mei. Echter, als de plant een groeispurt heeft gehad en hij te groot is geworden kun je de Forsythia het beste snoeien in maart.

Als je te lang wacht met een Forsythia te snoeien zullen de takken die de grond raken zelf nieuwe wortels gaan maken. Dit kan zeer handig zijn als je op meerdere plekken in je tuin de plant wilt hebben, maar als dit niet het geval is raden wij aan om regelmatig de takken wat bij te knippen.

Hoe snoei je een Forsythia?

Hieronder staan een aantal kernpunten waarop gelet moet worden tijdens het snoeien van uw Forsythia. U wilt hem natuurlijk net zo mooi houden als hij nu is en daarom raden we aan dit goed door te lezen.

  • Jaarlijks snoeien is niet per se nodig, maar dit houdt uw Forsythia wel in vorm
  • Snoei regelmatig een verouderde tak weg om een jonge plant te houden
  • Knip als eerst de slecht groeiende takken weg samen met de slecht bloeiende takken
  • Takken die te dicht bij de grond zitten gaan zelf wortels vormen - als dit niet gewenst is moeten deze weg gesnoeid worden
  • Snoei bij een snoeibeurt niet meer dan 1/3 van de oude takken weg
  • Snoei eerst de takken weg waar bruine bloemen opzitten

Hoe forsythia snoeien en wanneer

Vorig artikel Abutilon snoeien
Volgend artikel Het slijpen, schoonmaken en ontsmetten van uw snoeischaar en takkenschaar

Reacties

Tringding - 6 mei 2018

Dankjewel voor deze uitleg.

Laat een reactie achter

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat ze hier verschijnen

* verplichte velden