Het verschil tussen een aambeeld snoeischaar en een bypass snoeischaar

Het verschil tussen een aambeeld snoeischaar en een bypass snoeischaar

Er zijn twee verschillende snoeischaren, aambeeld snoeischaren en bypass snoeischaren. Deze scharen hebben hun eigen kwaliteiten en worden daardoor in verschillende sectoren gebruikt. Bent u benieuwd welke schaar bij u past? Lees dan verder!

Aambeeld snoeischaren

Aambeeld snoeischaren hebben een mes dat landt op een aambeeld. Dit aambeeld biedt stevigheid en kracht tijdens het snoeien en daarom worden deze scharen vooral gebruikt bij het snoeien van dikke takken en hout. Bij aambeeld snoeischaren is het extra belangrijk om het mes scherp te houden omdat het snijblad door de tak heen wordt geduwd. Als er een scherp mes wordt gebruikt zal er een fijnere snede worden gemaakt en zo de kans om een tak te verpletten of verbrijzelen verkleind worden. Nog een leuk feitje is dat Original Lowe het principe van de aambeeld snoeischaren heeft ontwikkeld! In 1923 heeft Walther Schröder het eerste ontwerp gepubliceerd.

Voordelen van een aambeeld snoeischaar

  • Betere overdracht van kracht
  • Erg goed te gebruiken bij het snoeien van dikke takken en houtsoorten
  • Geen knip impact en minder kracht nodig tijdens het snoeien
  • Lage kosten voor het onderhoud

 original lowe aambeeld snoeischaar uitleg en informatie

Bypass snoeischaren

De tweede soort zijn de bypass snoeischaren. Dit model heeft twee bladen die langs elkaar heen snijden. Door dat deze techniek wordt toegepast zal er met deze scharen een mooiere en strakkere snede worden gemaakt. De bypass snoeischaren kunnen dus met meer precisie snoeien dan aambeeld snoeischaren. Een strakke snede verlaagt ook de kans op infecties door bijvoorbeeld bacteriën en schimmels op de plant. Bypass snoeischaren worden daarom veel gebruikt bij het snoeien van zachte houtsoorten en jonge planten. Ook wordt dit model gebruikt bij het snoeien van struiken. 

Voordelen van een bypass snoeischaar

  • Geschikt voor grotere en kleinere handen
  • Zeer licht van gewicht
  • Kan zeer precies snoeien en verlaagt de kans op infecties

Lowe Bypass snoeischaar uitleg en informatie

Kwaliteit

De snoeischaren van Original Lowe zijn van zeer hoge kwaliteit en behoren tot de beste scharen van de wereld. Het is wel belangrijk dat een snoeischaar altijd goed schoon en scherp gehouden wordt. Lees hier meer voor het onderhoud van snoeischaren en takkenscharen.

Vorig artikel Het slijpen, schoonmaken en ontsmetten van uw snoeischaar en takkenschaar

Reacties

Original Lowe - 4 september 2017

Beste Sjon,
Als je vooral bezig bent om groen hout te snoeien zou ik voor de Lowe 14.107 gaan. Dit is namelijk een Bypass snoeischaar. Als je verder nog vragen hebt hoor ik het graag!

Groetjes,
Original Lowe

Desnoeiman - 3 september 2017

Hallo,

Bedankt voor deze informatie! Ik vroeg me af welke snoeischaar ik het beste kan gebruiken voor het snoeien van groen hout? Ik zat zelf te twijfelen tussen de Lowe 6.107 en Lowe 14.107.

Gr,
Sjon

Laat een reactie achter

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat ze hier verschijnen

* verplichte velden