Het slijpen, schoonmaken en ontsmetten van uw snoeischaar en takkenschaar

Het slijpen, schoonmaken en ontsmetten van uw snoeischaar en takkenschaar

Het slijpen, schoonmaken en ontsmetten van uw snoeischaar en takkenschaar

Het onderhoud van uw snoeischaar en takkenschaar speelt een grote rol in de levensduur van het gereedschap. Naast dat het de levensduur van uw schaar verlengt zal het ook helpen bij het snoeien zelf, scherp gereedschap voorkomt snoeiwonden en zal de kans op infectie door schimmels of bacteriën op de plant verlagen. Hier onder proberen we zo goed mogelijk uit te leggen hoe u het best uw snoeigereedschap scherp en schoon kunt houden zodat u zoveel mogelijk uit uw schaar kunt halen! Al deze informatie is ook toepasbaar op uw heggenschaar, schep of spade. 

scharen slijpen en schoonmaken

Het scherp houden van uw snoeischaar en takkenschaar door middel van slijpen

Het scherp houden van uw mes is erg belangrijk, al helemaal in het geval van aambeeld snoeischaren. Bij aambeeld snoeischaren wordt namelijk het snijblad door de tak heen gedrukt. Als het mes niet scherp is zal er sneller een snoeiwond gemaakt worden. Veel mensen vragen zich af hoe ze nu precies een snoeischaar scherp kunnen houden. We zullen hier onder een aantal tips geven. 

  • Gebruik altijd een geschikte slijper voor uw snoeischaren, als u niet de juiste slijper gebruikt kan het mes juist botter worden
  • Maak cirkelvormige bewegingen tijdens het slijpen
  • Begin aan de binnenkant van de schaar en werk langzaam naar buiten
  • Gebruik nooit te veel kracht en maak rustige bewegingen voor het beste resultaat
  • Voor dat u begint met slijpen moet u altijd de schaar eerst grondig schoonmaken om onregelmatigheden te voorkomen

Het schoonmaken en reinigen van uw snoeischaar en takkenschaar

Een schone snoeischaar werkt veel fijner dan een smerige snoeischaar. U kent het wel, een plakkerige laag van alle planten resten op uw snoeischaar is erg vervelend. Daarom adviseren wij u om uw snoeigereedschap altijd schoon te maken na een dag werken in de tuin. Het schoonmaken van uw snoeischaar is niet ingewikkeld, u kunt met een droge doek eigenlijk alles weg halen van uw schaar. Wij raden af om het met een natte doek te doen omdat hier roest door kan ontstaan. 

Het ontsmetten van uw snoeischaar en takkenschaar

Het is erg belangrijk dat uw snoeischaar volledig ontsmet is voor dat het snoeien begint. Op de schaar kunnen bacteriën en schimmel gaan groeien en door eerst de snoeischaar te ontsmetten voorkomt u infectie op de plant. Voor dat u begint met ontsmetten is het belangrijk dat de snoeischaar schoon is gemaakt. Zoals hier boven is beschreven kan dat het beste met een droge doek. Als de snoeischaar helemaal schoon is kunt u met een beetje ethanol of een alcoholdoekje het mes afnemen. De ethanol zorgt dat alle bacteriën en schimmels dood gaan. Zo kunt u gerust verder snoeien en lopen uw planten geen gevaar!

Algemene tips

  • Leg de snoeischaar nooit in het zand, dit kan beschadigingen aanbrengen aan de schaar
  • Schuur uw snoeischaar, takkenschaar en heggenschaar NOOIT met schuurpapier, dit brengt veel onregelmatigheden aan op de schaar en het mes (deze vraag kregen wij laatst)
  • Maak de schaar na elk gebruik schoon, dan is het een kleine moeite

bos, struiken en bomen snoeischaren en takkenscharen

 (Deze foto vinden wij erg mooi en willen we graag met jullie delen)

Vorig artikel Forsythia snoeien
Volgend artikel Het verschil tussen een aambeeld snoeischaar en een bypass snoeischaar

Laat een reactie achter

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat ze hier verschijnen

* verplichte velden